We zijn te veel bezig met het behandelen van ziektes die zijn te voorkomen (Medisch Contact)

29 april 2022

Prof.dr. Frederieke SchaafsmaOnze bijzonder hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde Frederieke Schaafsma sprak voor Medisch Contact over het belang van werk in de spreekkamer: ‘Wat voor werk doet u? En met wat voor soort stoffen werkt u daar?’ Dat zou elke arts moeten vragen bij aandoeningen die hun herkomst kunnen vinden op de werkplek, zegt ze. Frederieke is bijzonder hoogleraar NVAB aan het Amsterdam UMC en medeoprichter van het Landelijk Expertise Centrum Stoffengerelateerde beroepsziekten (LEXCES).

Longaandoeningen, huidreacties, neuro­logische ziektes en verschillende soorten kanker. Het werken met gevaarlijke stoffen leidt in Nederland elke dag tot acht dodelijke slachtoffers en meer dan honderd­­duizend verloren gezonde levensjaren. Het gaat daarbij niet alleen om giftige lasdampen of asbest, maar ook om ogenschijnlijk onschuldige stoffen zoals schoonmaakmiddelen, houtstof, kleurstoffen en graanstof.

 

Niemand had deze werk­nemers verteld dat ze zich beter hadden moeten beschermen

Schaafsma ziet op de polikliniek Mens en Arbeid van het Amsterdam UMC patiënten die op hun werk zijn bloot­gesteld aan gevaarlijke stoffen. ‘Mannen van in de zestig die huilend bij je zitten omdat ze diverse gezondheidsklachten hebben en bang zijn dat dit de gevolgen zijn van jarenlang werken met stoffen waarvan zij nu pas weten hoe schadelijk die kunnen zijn’. Niemand had deze werk­nemers verteld dat ze zich beter hadden moeten beschermen. Meestal omdat het onbekend was bij de werk­gever of zelfs bij de betrokken arbo­professionals. Dit soort situaties is te voorkomen met meer kennis over gevaarlijke stoffen en gerelateerde ziekten, en een veel beter preventie­beleid op de werkplek zelf. Die kennis gaan we samen ontwikkelen en dat is één van de belangrijkste speerpunten van het LEXCES.’

Lees het volledige interview op www.medischcontact.nl

Zie ook