Themapagina: overspanning en burn-out

Het aantal werknemers dat kampt met overspanning of burn-out blijft stijgen. In 2022 hadden 1,6 miljoen werknemers last van burn-out gerelateerde klachten, 300.000 meer dan in 2021 (bron: TNO). Binnen de maatschappelijke discussie gaat veel aandacht uit naar veerkracht van de werknemer. Waardevol, natuurlijk, maar niet de enige manier om positief bij te dragen aan 'gezond werken'. En zeker niet de meest effectieve. De NVAB wil werkgevers, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen bewust maken van de mogelijkheden om de werksituatie aan te passen. Op deze themapagina verzamelen we relevante informatie en hulpmiddelen om hen goed op weg te helpen.

Vroegtijdig herkennen van signalen helpt langdurig psychisch verzuim voorkomen

Piekeren, lusteloosheid en gespannenheid zijn drie belangrijke voorspellers voor uitval van een werknemer. Aan de hand van deze drie signalen kunnen werkgevers inschatten of een werknemer in de gevarenzone komt, nog voordat die zich ziekmeldt. Dat blijkt uit het promotieonderzoek Stress en ziekteverzuim; voorspellende factoren en oorzakelijke mechanismen van verzuim door psychische klachten van Marieke van Hoffen, bedrijfsarts bij HumanCapitalCare.

Lees meer en download het proefschrift via TBV-online

Wacht niet tot het fout gaat

Psychologische veiligheid staat volop in de belangstelling. De aandacht gaat vaak uit naar sociale veiligheid en reactief handelen als het fout gaat. Terwijl de voordelen juist groot zijn voor organisaties die proactief met psychologische veiligheid aan de slag gaan. Deze paper bevat concrete handvatten, aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek, voor werkgevers om hier preventief mee aan de slag te gaan, mét voorbeelden uit de praktijk.

Download de paper 'Wacht niet tot het fout gaat'

Veelgestelde vragen werkgever

We voorzagen de meestgestelde vragen van werkgevers, leidinggevenden en HR medewerkers van antwoord. FAQ: Wat kunt u als werkgever doen?

Podcast: wat kunnen bedrijfsartsen doen bij werkstress?

Bedrijfsartsworden.nl maakte een podcast over de rol van bedrijfsartsen bij (preventie van) werkstress. Aan het woord zijn bedrijfsartsen Femke van Leeuwen, Lianne Schouten en Marjolein Bastiaanssen. Luister podcast

Richtlijnen

Relevante richtlijnen hierbij zijn de Richtlijn Psychische problemen en de Richtlijn Werk-privébalans. 

Beleidsrichtlijn psychosociale ondersteuning zorgprofessionals

In opdracht van Stichting ZWIC ontwikkelde ARQ samen met een grote variatie aan zorgprofessionals, waaronder bedrijfsarts Tessa Kouwenhoven en NVAB-hoogleraar Frederieke Schaafsma de landelijke richtlijn  psychosociale ondersteuning zorgprofessionals. Je vindt er volop inzichten en adviezen in voor optimale psychosociale ondersteuning en hoe deze bij ingrijpende gebeurtenissen of omstandigheden zo goed mogelijk te organiseren. 

Lees meer en download de richtlijn op arq.org

Voorlichtingsfolder werkgevers

Vroege signalen herkennen

Veel werknemers negeren signalen bij zichzelf, daarom is het extra belangrijk dat de omgeving zich bewust is van de eerste signalen van stressklachten. De meest voorkomende vroege signalen zijn:

  • Plotseling verzuim 
    Onverwacht verlof aanvragen op zeer korte termijn of voor een lange tijd
  • Afwijkend gedrag
    Een werknemer die anders veel vertelt, is bijvoorbeeld plotseling heel stil, of omgekeerd.
  • Snel geïrriteerd zijn 
  • Besluiteloosheid
    Meer dan voorheen moeite met beslissingen nemen 
  • Vermoeidheid
    Vaak door slecht slapen
  • Vergeetachtigheid
  • Minder betrokken zijn
    Minder interesse in collega’s en het werk 
  • Onverklaarbare) lichamelijke klachten
    Zoals hoofdpijn en slapeloosheid

Zie ook: Vroegtijdig herkennen van signalen helpt langdurig psychisch verzuim voorkomen

Tips gespreksvoering

Oplossingsgerichte en motiverende gespreksvoering zijn het uitgangspunt bij een goed gesprek over stressklachten. Informatie en tips vindt u hier:
>> Oplossingsgerichte en motiverende gespreksvoering
>> Gespreksadviezen procesbegeleider

Wegwijzer

Online is een schat aan informatie beschikbaar over overspanning en burn-out. We wijzen u graag de weg met behulp van de wegwijzer

Mentale gezondheid en corona

Thuiswerken, angst voor besmetting, werk combineren met zorg- en onderwijstaken, zorgen over baanbehoud: voor veel werknemers is de coronacrisis een stressvolle periode. Werkgevers blijven verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek, werkindeling en werktijden, ook als een werknemer thuiswerkt. Lees meer over mentale gezondheid en corona.

Onze boodschap over overspanning en burn-out ondersteunen?

We hebben vijf simpele manieren om een steentje bij te dragen voor u op een rij gezet. Dank alvast! Bekijk 5 manieren om uw steentje bij te dragen