Rookvrije organisatie
Aan de slag voor rookvrije organisaties
In 2019 rookte 21,7% van de bevolking van 18 jaar en ouder, in 2020 daalde naar 20,2. In 2021 zette de daling helaas niet door. Belangrijk dus om hier ook in jouw praktijk aandacht aan te besteden. Want roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Door rokers te helpen stoppen en organisaties te helpen rookvrij te worden, werk je actief mee aan de Rookvrije Generatie. De ambitie is dat alle organisaties rookvrij zijn in 2040. De sluiting van rookruimtes begin dit jaar biedt een goede gelegenheid om rookvrij op de agenda te zetten. Met het project ‘Rookvrije Organisatie’ wil de NVAB bedrijfsartsen helpen roken aan te pakken. Zo werken we mee aan de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord.
De rookvrije organisatie
Alle organisaties rookvrij in 2040. Dat is de ambitie. Rookvrije organisaties staan roken binnen de gebouwen en op het terrein van de organisatie niet toe. Dus ook geen rookabri op het terrein. Hiervoor is ook actie nodig door de bedrijfsarts. Rokers ontwikkelen meer en eerder chronische ziekten, meer verzuim en hebben een lagere productiviteit door het rookgedrag. Bovendien vergroot roken het risico en de schade van beroepsgebonden longaandoeningen. Het project Rookvrije Organisatie ontwikkelt kennis, tips en tools om stoppen-met-roken actief en veelvuldig aan te kaarten in bedrijven en bij werknemers.
Wat betekent dit voor bedrijfsartsen?
Rookvrij wordt de nieuwe norm. Bedrijfsartsen kunnen deze bij werknemers en bedrijven ondersteunen met gerichte acties. Door in ieder contact roken, of beter, niet (meer) roken mee te nemen en de werkende te stimuleren tot de nodige gedragsverandering. Belangrijk daarbij is aandacht voor de stapeling van risico’s van roken en factoren in de werkomgeving die beroepslongaandoeningen kunnen ontwikkelen. Werkgevers kunnen zij adviseren en ondersteunen bij de ontwikkeling tot een rookvrije organisatie.
Lees wat NVAB-voorzitter Gertjan Beens zegt over de Wegwijzer Rookvrije Organisatie
Afschaffen rookruimtes in 21/22
Een van de maatregelen is het afschaffen van rookruimtes. Het stoppen met het faciliteren van roken is een belangrijke stap in het rookvrij worden van organisaties. In mei/juni 2020 liep over het sluiten van rookruimtes een internetconsultatie. De NVAB reageerde daar positief op, met aandacht voor het feit dat arbeidsomstandigheden voor dubbele belasting kunnen zorgen. Bekijk de NVAB-reactie
Ook in actie voor rookvrij?
Ga dan aan de slag met de Wegwijzer Rookvrije Organisatie op www.rookvrijwerken.nl.
Heb je kennis op het gebied van roken, goede ervaringen en voorbeelden of andere relevante inbreng en wil je dat graag delen? Laat het ons weten!
NVAB-Projectgroep
Hans Dam, Projectleider | |
Mariska van Gelderen, communicatiepartner |
E-learning Lage sociaaleconomische positie: dubbel belast?!
Mensen in een lage sociaaleconomische positie roken gemiddeld vaker en werken ook vaker in belastende arbeidsomstandigheden. In deze gratis e-learning leer je hoe je mensen in een lage sociaaleconomische positie helpt om rookvrij te worden en schadelijke arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het maken van deze module duurt ongeveer 1,5 uur. Je krijgt hiervoor 2 accreditatiepunten.
Lees ook het interview met projectleider Hans Dam: ‘Stoppen met roken moet op de agenda blijven’ op TBV-online
Rookvrij! Werkt beter - podcast
In ‘Rookvrij! Werkt beter’ verkent de NVAB samen met bedrijfsartsen, deskundigen en werkgevers de kansen en obstakels op weg naar #rookvrij werken.
Lees meer en beluister aflevering 1 met Floris Italianer (Gezondheidsfondsen voor Rookvrij), Marlies van Wijhe (Van Wijhe Verf) en Hans Dam (NVAB).
Lees meer en luister naar aflevering 2 over de route naar rookvrij van Koninklijke Peijnenburg met René Mijs, logistics manager en initiatiefnemer, Jacqueline Kroezen, HR-adviseur, en Frank van Hoof, plantmanager en zelf via Peijnenburg gestopt met roken.
Webinars Rookvrije organisatie
Rookvrij worden: hoe doe je dat?
Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. 80% van de rokers zou liever rookvrij zijn. Rookruimtes in organisatie moeten sinds begin dit jaar verplicht sluiten. Hoog tijd om met rookvrij worden aan de slag te gaan. Hoe je dat aanpakt en wat erbij komt kijken, zie je in het webinar.
Naar het webinar Rookvrij worden: hoe doe je dat? >
Lage SEP: dubbel belast?!
Bij mensen met een lagere sociaaleconomische positie (SEP) rookt nog steeds 1 op de 3 mensen. Zij werken bovendien vaker in belastende arbeidsomstandigheden. Kijk het webinar om deze dubbele belasting te herkennen, erkennen en verkennen.
Verhalen uit het veld
Wat kun je als bedrijfsarts doen om rokers te helpen stoppen en organisaties te helpen rookvrij te worden? In onderstaande verhalen uit het veld vind je tips en inspiratie.
AVR: “Hulp bij het stoppen met roken staat ook op onze menukaart” |
Stoptober toolkit voor de zorg
Stoptober is een jaarlijks terugkerende actie om mensen te helpen stoppen met roken. Ter voorbereiding kun je nu een gratis papieren Stoptober toolkit bestellen. Deze is bedoeld om rokers te bereiken. Een gratis Stoptober toolkit bevat 2 posters, 100 flyers, 100 visitekaartjes en 5 'Very Brief Advice' kaartjes. Bestel nu de Stoptober toolkit.
Bekijk ook het webinar Stoptober 2022 met onder meer hoe je een stoppen-met-rokengesprek kunt voeren door longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker en wat je vervolgens kan aanbieden aan mensen die willen stoppen met roken.
Er is meer nodig voor een rookvrije generatie
Het kabinet kondigt stappen aan op alle belangrijke domeinen, maar blijft achter in het doorvoeren van een aantal essentiële maatregelen. Hartstichting, KWF en Longfonds staan achter de voorgestelde kabinetsmaatregelen om de aanpak voor een Rookvrije Generatie te versterken, maar pleiten ook door te pakken op een aantal essentiële maatregelen. Daarom roepen zij het kabinet op een concreet besluit te nemen over verdere accijnsverhogingen en een vergunningstelsel voor tabaksverkoop in te voeren.
Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?
Spreken over stoppen met roken kan best lastig zijn, maar oefening baart kunst. Daarom ontwikkelde het Trimbos-instituut een nieuwe e-learning voor zorgverleners: ‘Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?’. Je kunt de e-learning gratis 'bestellen' in de webwinkel van het Trimbos-instituut.
Nieuwsbrieven Rookvrije organisatie
Hier staan we nu
Hoe ga jij met het onderwerp roken om? Hoe maak je roken bespreekbaar? Wat werkt wel en wat niet? Wat maakt het voor jou als bedrijfsarts makkelijker om hier meer aandacht aan te kunnen besteden en werkgevers en -nemers te adviseren? In een enquete beantwoordden bedrijfsartsen deze vragen. Zij legden het fundament, waarop het project verder gaat bouwen met concrete kennis en tools voor bedrijfsartsen.
Lees de resultaten van de enquete of bekijk de facsheet (pdf)