Elke werknemer kan weer naar de bedrijfsarts
Het kabinet komt in haar reactie op het SER advies met een aantal positieve maatregelen voor de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg. De NVAB vindt dat er een ambitieuzere aanpak mogelijk is om de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren in het belang van de Nederlandse economie.
De NVAB is blij dat het kabinet een aantal voorstellen voor verbetering van de bedrijfsgezondheidszorg heeft overgenomen. NVAB-voorzitter Jurriaan Penders: "In zijn brief stelt minister Asscher dat kwalitatief goede zorg voor werkenden een structurele samenwerking vereist tussen de curatieve gezondheidszorg en de bedrijfsgezondheidszorg. Dit is een van de speerpunten van de NVAB. Ook vind ik het stellen van wettelijke minimumeisen aan basiscontracten voor arbodienstverlening met onder andere voor werknemers vrije toegang tot de bedrijfsarts een goede maatregel".
Penders plaatst wel een paar kanttekeningen: "Ik mis concrete stimuleringsmaatregelen voor de branchegerichte aanpak. Dat is zorgelijk gezien bijvoorbeeld het recente terugtrekken van de werkgevers uit Stichting Arbouw".
Ook rond preventie is meer nodig dan alleen een beroep doen op werkgevers en werknemers om daarover afspraken te maken. Penders: "Het volume van arbodienstverlening is de afgelopen jaren gehalveerd. Ik mis de kabinetsvisie waarom deze ontwikkeling zal keren. De Nederlandse arbeidsmarkt kan zich niet permitteren dat het volume nog verder zal afnemen". Verder is de NVAB van mening dat meer capaciteit nodig is bij de Inspectie SZW om haar taken uit te voeren op het gebied van toezicht en naleving van regels.
Een belangrijk onderwerp voor de NVAB is de instroom in de opleiding tot bedrijfsarts. "Gelukkig benoemt het kabinet ook het risico op een tekort aan bedrijfsartsen", aldus Penders "De NVAB is zoals bekend voorstander van een opleidingsfonds. Wanneer de resultaten van de onderzoeken van de NVAB en van het ministerie SZW over de instroom in de opleiding bekend zijn, moeten er zo snel mogelijk concrete maatregelen komen".
De laatste kanttekening betreft de second opinion die in het persbericht van het ministerie SZW prominent naar voren komt. Dit kan de suggestie oproepen dat de first opinion nu niet goed is. "Integendeel" licht Penders toe "er blijkt uit diverse onderzoeken veel vertrouwen in de bedrijfsarts. En in veel klachtenregelingen is een second opinion al geregeld. Prima om het bij wet te regelen, maar geen aanleiding om het zo prominent te noemen".
Dit kabinet legt de verantwoordelijkheid graag bij de marktpartijen. De NVAB wil vanuit de sector samen met werknemers, werkgevers en zorgaanbieders initiatieven blijven ontwikkelen.
Lees verder
- SER advies over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg
- Reactie NVAB op SER-advies
- Brief van minister Asscher (SZW) aan de Tweede Kamer over de voornemens van het kabinet naar aanleiding van het SER advies over de toekomst van de arbeidsgerelateerde zorg