Kanker en werk: acht aanbevelingen NFK en NVAB
Met 800.000 (voormalig) patiënten en jaarlijks 45.000 nieuwe diagnoses is werkend Nederland dringend toe aan betere zorg voor werkenden met of na kanker. Op dit moment ervaren deze mensen tijdens en na hun behandeling een groot gebrek aan aandacht voor de waarde van werk in hun leven. Terwijl de behoefte aan ondersteuning groot is. Want wie de diagnose kanker krijgt, raakt in één klap tal van zekerheden kwijt. De zekerheid van een goede gezondheid en de eigen overleving vanzelfsprekend in de eerste plaats. Maar in het verlengde daarvan ook die van werk en inkomen.
Bedrijfsarts kan het verschil maken
Hoe kunnen bedrijfsartsen werkenden met kanker het advies en de begeleiding bieden die nodig zijn? Wat moet er gebeuren om voor deze grote, snelgroeiende groep mensen het verschil te maken? De ambitie om passende antwoorden op deze vragen te formuleren bracht drie mensen bijeen: Gertjan Beens, bedrijfsarts en voorzitter van de NVAB, Desiree Dona, principal clinician en arbeidsgeneeskundige oncologie Radboudumc en Mirjam van Belzen, belangenbehartiger Kwaliteit van Leven bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
Zij delen de visie dat werk van grote waarde is in het leven van mensen met of na kanker. En het inzicht dat de bedrijfsarts het verschil kan maken bij het zoveel mogelijk behouden en bevorderen van die waarde. Vanuit die gedeelde visie formuleerden Beens, Dona en Van Belzen acht aanbeveligen voor bedrijfsartsen.