Kanker en Werk: kennis en 'good practices'
Steeds meer mensen met kanker keren terug naar het werk. Dat kan hun eigen werk, maar ook ander werk zijn. Voor de meesten is de weg naar werkhervatting niet eenvoudig en duurt vaak langer dan verwacht. Ook de strakke termijnen van de Wet Verbetering Poortwachter maken het voor veel mensen niet eenvoudig om in hun eigen functie terug te keren.
Gelukkig is er steeds meer bekend over succesvolle vormen van begeleiding van mensen met kanker. Uit vooronderzoek blijkt duidelijk dat er behoefte bestaat aan een richtlijn over het werken tijdens en na de behandeling van kanker. De NVAB heeft alle kennis en 'good practices' op dat gebied geïnventariseerd en zal de resultaten hiervan gebruiken bij de ontwikkeling van een richtlijn over kanker en werk.
Richtlijn Kanker en Werk
De opbouw van de richtlijn Kanker en Werk is modulair en sluit aan bij de Nederlandse Richtlijnendatabase (www.richtlijnendatabase.nl). Gebruikers kunnen in deze digitale database op een eenvoudige manier zowel algemene als gedetailleerde informatie in de richtlijn opzoeken.
In de richtlijn komen zowel algemene als ziektespecifieke en arbeidsgerelateerde factoren aan bod die relevant zijn voor de begeleiding door de bedrijfsarts, zowel tijdens als na de behandeling van kanker. De NVAB verwacht dat de richtlijn begin 2016 gepubliceerd zal worden.
ZIe ook
- Blauwdruk Kanker en Werk: Stappenplan voor ontwikkelaars van oncologische richtlijnen + Leidraad voor (para)medici en arboprofessionals die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van kankerpatienten (NVAB, Coronel Instituut, CBO, NFK 2009)