Slechtere ervaren slaapkwaliteit verklaart groter risico op griepklachten voor nachtwerkers (proefschrift)
Op donderdag 24 september jl. promoveerde RIVM-onderzoeker Bette Loef bij de VU op het proefschrift 'shift work: health, lifestyle, and immunological effects' over de invloed van nachtwerk op de gezondheid, leefstijl, en afweer van zorgverleners. Haar conclusie uit het onderzoek: Zorgverleners die regelmatig nachtdiensten draaien, hebben een groter risico op griep- en luchtwegklachten dan hun collega’s die alleen overdag werken. De slechtere ervaren slaapkwaliteit van nachtwerkers verklaart voor een deel dit verhoogde risico op deze gezondheidsklachten.
Meer kans op griep- en luchtwegklachten
In de gezondheidszorg werken veel mensen afwisselend dag-, avond-, en nachtdiensten. Het werken in ploegendienst, en voornamelijk wanneer sprake is van nachtwerk, kan leiden tot schadelijke gezondheidseffecten. Eerder onderzoek van Loef laat zien dat zorgverleners die minimaal één keer per maand nachtdiensten draaien 20 procent meer kans op griep- en luchtwegklachten hebben dan personeel dat alleen dagdiensten draait.
NVAB-richtlijn Nachtwerk en gezondheid
Dat nachtwerk kan leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid is geen verrassing. Er kunnen echter ook andere gezondheidsproblemen optreden met serieuze gevolgen op de lange termijn. Blootstelling aan nachtwerk leidt bijvoorbeeld ook tot een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Vanwege de negatieve effecten en toename van nachtwerk bestaat binnen de beroepsgroep de wens voor een richtlijn op dit onderwerp. BIj de ontwikkeling had Bette Loef zitting in de projectgroep.