Zet alles op alles om te voorkomen dat mensen ziek worden door armoede - KNMG
Hiertoe roepen zorgbestuurders, hoogleraren en prominenten het kabinet op. De kansen op een zo gezond mogelijk leven zijn nu ongelijk. Iedereen in Nederland verdient een kans op een zo gezond mogelijk leven, ongeacht in welke stad of wijk je wordt geboren, naar welke school je bent gegaan of wat je inkomen is. Maar nu hebben veel artsen het gevoel dat ze vooral aan symptoombestrijding doen. Ze schrijven slaappillen voor aan mensen die wakker liggen omdat hun baan op de tocht staat. Een kind met astma veroorzaakt door een schimmelig huis, krijgt een puffer. Het is dweilen met de kraan open, vinden de ondertekenaars. Daarom ontvangen minister Schouten van Armoedebeleid en staatssecretaris Van Ooijen een open brief van artsenfederatie KNMG en ruim 70 organisaties, waaronder (academische) ziekenhuizen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de Sociaal Economische Raad, FNV, de Nederlandse Zorgauroriteit, GGD GHOR Nederland, sportkoepel NOC-NSF en verschillende ouderen- en jongerenbonden.
Bestaanszekerheid als sleutel
Om gelijke kansen mogelijk te maken, moet de ‘bestaanszekerheid’ worden gegarandeerd: een stabiel en voldoende besteedbaar inkomen en de mogelijkheid tot gezond eten, onderwijs en veilig werken en wonen. “Bestaanszekerheid is een belangrijke sleutel tot de oplossing”, zegt KNMG-voorzitter René Héman: “Dagelijks zien artsen en andere professionals mensen met gezondheidsproblemen waarvan de oorzaken en oplossingen buiten het medische domein liggen. Wie voortdurend ieder dubbeltje moet omdraaien, kan in de supermarkt niet anders dan kiezen voor de goedkoopste optie, wat vaak ook de ongezondste is. Het vergroten van de kans-gelijkheid leidt tot een gezonder leven voor iedereen.”
Brede steun
Leefstijl en de sociale en fysieke omgeving bepalen voor bijna zeventig procent iemands gezondheid. De impact van de medische zorg op gezondheid van mensen is slechts elf procent. Dat artsen het probleem niet alleen kunnen oplossen, blijkt uit de brede steun voor het initiatief van de KNMG. Onder anderen Jet Bussemaker (Raad voor Volksgezondheid & Samenleving), Lea Bouwmeester (Federatie voor Gezondheid), Kitty Jong (FNV), Marcel Levi (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek), Ad Melkert (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en André Rouvoet (GGD – GHOR Nederland) onderschrijven onze gemeenschappelijke oproep aan het kabinet om gezamenlijk te werken aan een oplossing.
Lees het volledige bericht en de open brief via www.knmg.nl
Zie ook
Wil je vast werken aan gelijke kansen? Volg de gratis e-learning Lage sociaaleconomische positie: dubbel belast?! Mensen in een lage sociaaleconomische positie roken gemiddeld vaker én werken vaker in belastende arbeidsomstandigheden. In deze geaccrediteerde, gratis e-learning van 1,5 uur leer je hoe je mensen in een lage sociaaleconomische positie helpt om rookvrij te worden en schadelijke arbeidsomstandigheden te verbeteren.