Bedrijfsartsen zien langdurige klachten na COVID-19
Ook na milde klachten kunnen mensen lang last houden van COVID-19. Dit kwam eerder al in het nieuws en de NOS publiceerde afgelopen week nog een artikel hierover (zie onderaan). Nu blijkt ook uit een korte enquête onder bedrijfsartsen dat er sprake is van een kleine groep werknemers met verschillende leeftijden die moeizaam herstel laat zien. Klachten houden langer aan en daarmee de effecten op functioneren ook. De respondentengroep was nog niet erg groot, maar de resultaten geven aanleiding tot verdere verkenning van de situatie in de praktijk. Daarom gaan we na welke onderzoeksinitiatieven naar langetermijneffecten van COVID-19 er nu zijn en daarbij pleiten om het effect op functioneren daarin mee te nemen.
Besmetting voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. De bedrijfsarts kan samen met andere arboprofessionals adviseren hoe besmetting op de werkvloer te voorkomen. Bekende maatregelen zijn de 1,5 meter afstand en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen wanneer dit niet mogelijk is. Maar denk bijvoorbeeld ook aan warme dagen en ventilatie. Aanvoer van verse lucht is belangrijk, maar in ruimtes met meer dan één persoon worden ventilatoren afgeraden. Zie ook het BG Magazine-artikel Tien tips over het coronavirus en de werkvloer.
NOS-artikel ‘Gesloopt door corona: wat covid-19 op lange termijn met je lichaam doet’
NOS op 3 zocht uit wat nu bekend is over de lange termijn gevolgen van COVID-19: “Of je nou jong of oud bent, of in eerste instantie milde of erge coronaklachten hebt gehad; het coronavirus kan je nog maandenlang nekken. Van vermoeidheid of aanhoudende hoofdpijn tot na drie maanden nog steeds je favoriete eten niet kunnen proeven. Longartsen, huisartsen en fysiotherapeuten waarschuwen dat covid-19 nog maanden na een infectie voor een waaier aan klachten kan zorgen.”