Tekort aan bedrijfs- en verzekeringsartsen brengt medische zorg voor werkenden in gevaar
Vrijdag 2 oktober jl. was het slotsymposium van de Kwaliteitstafel Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Daar presenteerden de leden van de kwaliteitstafel hun bevindingen en aanbevelingen aan staatssecretaris Bas van ’t Wout. In verschillende media verscheen een artikel over de gevolgen wanneer er geen structurele oplossing komt voor het tekort aan bedrijfs- en verzekeringsartsen: Meer ziekteverzuim, langer ziekteverzuim, grotere vraag naar zorg en meer arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
Trouw: Partijen uit het veld luiden de noodklok in een advies aan de staatssecretaris van sociale zaken over het tekort aan artsen met kennis over ziekte én werk
Het meest urgente advies is een verzoek om geld. Er moet een privaat én publiek gefinancierd noodfonds komen voor de opleiding van de arbeidsartsen. Jenneke van Veen, voorzitter van de kwaliteitstafel, en voormalig hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, benadrukt dat het geld voor de opleiding van bedrijfsartsen nu nog geheel uit de markt moet komen. Dat is niet het geval bij andere medische opleidingen. “Dat was ooit een politieke keuze. De gedachte is dat bedrijven er profijt van hebben als er een laag ziekteverzuim is, dus kunnen zij zelf wel de kosten betalen. Maar daar moet de staatssecretaris nu van terugkomen, vinden wij. De opleiding van bedrijfsartsen is geen private aangelegenheid”, aldus Van Veen. Zij wil dat de overheid dit jaar nog gaat investeren.
Lees het hele artikel op www.trouw.nl
Medisch Contact: Bedrijfs- en verzekeringsartsen willen fondsen voor opleiding en kennis
Verzekerings- en bedrijfsartsen hebben de afgelopen twee jaar met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gekeken wat ze kunnen doen aan de tekorten binnen hun beroepsgroepen, en om de kennisontwikkeling en kwaliteit binnen deze zorg te verbeteren. Zo is een gecombineerde kennisagenda opgesteld, met daarin twaalf ‘door gebrek aan wetenschappelijk bewijs onopgeloste vraagstukken binnen bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde’, aldus verzekeringsarts en projectleider Heike Jansen. Zo is onderzoek gewenst naar de voorspellende factoren voor recidive door psychische klachten, en naar de effectiviteit van interventies bij oudere werkenden. Volgens Jansen moeten bedrijfs- en verzekeringsartsen nu netwerken vormen om samen overzicht te houden op de onderzoekbehoeftes.
Verder is er behoefte aan verschillende publiek-private fondsen, aldus voorzitter van de Kwaliteitstafel Jenneke van Veen. Vier jaar lang is een ‘noodfonds’ nodig waaruit docenten aan de opleidingen, maar ook praktijkopleiders kunnen worden betaald om zo meer artsen op te leiden. Dat is volgens Van Veen nodig voor de korte termijn nu er veel bedrijfs- en verzekeringsartsen met pensioen gaan.
Lees het volledige bericht op www.medischcontact.nl