Toolkit ABS-artsen
Problematisch middelengebruik en verslaving* komen overal voor. Ook onder artsen en andere zorgprofessionals. In het kader van een goede fysieke en mentale gezondheid van artsen, ontwikkelde de KNMG de ABS-artsen toolkit. Hierin vinden artsen en zorgorganisaties producten die bijdragen aan een gezond en veilig werk- en leerklimaat, waarin problematisch middelengebruik en verslaving bij zorgverleners bespreekbaar zijn. Met onder meer voorbeeldbeleid en een animatie: hoe maak je het bespreekbaar?
De ABS-artsen toolkit bestaat uit vier onderdelen. Per onderdeel vindt u handvatten en achtergrondinformatie die u en uw organisatie helpen beleid gericht op middelengebruik en verslaving te ontwikkelen, het onderwerp bespreekbaar te maken, kennis hierover te vergroten en mee te verspreiden.
Download de campagnemiddelen
De KNMG heeft een speciale bewustwordingscampagne rondom problematisch middelengebruik en verslaving ontwikkeld om betrokkenheid en dialoog te stimuleren. Prikkelende vragen en feiten vormen hierin de rode draad. Wilt u deze vragen en feiten ook gebruiken om problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar te maken binnen uw organisatie? Op de pagina met downloads vindt u verschillende campagnebeelden die u kunt gebruiken in een PowerPoint-presentatie, op social media of intranet, illustraties met facts & figures en de animatie. Ook staan hier advertenties die u kunt gebruiken in het personeelsblad en bestanden voor A3-posters.
Naar alle downloads (www.knmg.nl)
Heb je waardevolle input voor deze toolkit of vragen? Neem contact met ABS-artsen op via e-mail.
ABS-artsen
De ABS-artsen toolkit is ontwikkeld vanuit het programma ABS-artsen. ABS-artsen is er voor artsen en hun omgeving bij problematisch middelengebruik en verslaving. Het Steunpunt ABS-artsen biedt vertrouwelijke hulp, advies, begeleiding en/of monitoring. Verder werkt ABS-artsen aan het bespreekbaar maken van problematisch middelengebruik en verslaving in de gezondheidszorg. De afkorting in ABS-artsen staat voor abstinentie - onthouding van verslavende middelen - en het antiblokkeersysteem van een auto.
* In de DSM-5 wordt niet meer gesproken van misbruik en afhankelijkheid, maar van stoornissen in het gebruik van middelen en bijvoorbeeld gokstoornis. In onze communicatie hebben we de volgende keuze gemaakt: we gebruiken de term verslaving om stoornissen in middelengebruik en gedragsverslaving aan te duiden. Bij gedragsverslaving kunt u denken aan gok-, game- en seksverslaving. Omdat in de volksmond en de praktijk nog veel gesproken wordt over problematisch middelengebruik en verslaving, hanteren wij tevens deze termen in het kader van bewustwording en vroegsignalering.