Onmisbaar beleid voor een gezonde en veilige werkplek (KNMG)
“Zorgen dat werknemers zich veilig genoeg voelen om aan de bel te trekken als het niet goed met hen gaat. Dat is óók een belangrijk doel van Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid”, zegt Maddy Blokland, adviseur alcohol, drugs, medicijnen en werk bij Trimbos. Ze raadt organisaties aan om zorgprofessionals vroegtijdig te betrekken bij het ontwikkelen van dit beleid.
“Ik help organisaties nu zo’n vier jaar met het opstellen van ADM-beleid. In die tijd heb ik veel beleidsdocumenten voorbij zien komen. Opvallend daarin is de focus op verslavingsproblematiek. Terwijl de grootste groep met de hoogste ziektelast de medewerkers zijn die regelmatig veel drinken. Elk weekend flink doorzakken, te vaak te veel. De dinsdagdip kan voor organisaties ook een flinke kostenpost zijn: in het weekend een paar pilletjes slikken en daar doordeweeks een klap met de hamer van krijgen. Niet verslaafd, maar de organisatie heeft er wel last van. Bijvoorbeeld doordat werknemers minder scherp of minder productief zijn door de naweeën van middelengebruik.”
(foto: trimbos.nl)
Ondergeschoven kindje
Verder valt me op dat ADM-beleid nogal kort door de bocht kan zijn. ‘Middelen mag je niet onder werktijd gebruiken en daarmee basta’, gevolgd door een beschrijving van hoe de organisatie omgaat met mensen die over de schreef gaan. Preventie is nog een ondergeschoven kindje. En juist op dat gebied is voor organisaties veel winst te behalen. Letterlijk en figuurlijk.
Lees het hele artikel op www.knmg.nl
Zie ook
- Training ADM-beleid voor vroegsignalering alcoholproblematiek op de werkvloer
- Direct aan de slag met de toolbox ADM-beleid - herkenalcoholproblematiek.nl
- Gertjan Beens: "De bedrijfsarts kan alcohoproblematiek op de agenda krijgen" (met video)
- Themapagina Vroegsignalering Alcoholproblematiek
NVAB is partner in het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA) en verantwoordelijk voor een project dat zich richt op de werkvloer.